למה לייבש מזון?
ייבוש מזון היא שיטה לשמירת מזון לאורך זמן. בתהליך העדין של הייבוש במכשירי האיזידריי אחוז גבוה מאוד של תכולת המזון נשאר לעומת שיטות אחרות של שימור מזון.
התהליך הוא טבעי, ללא צורך בתוספות מלאכותיות כגון: חומר משמר, צבעי מאכל, מלחים או ממתיקים למיניהם ועל פי רוב צבעו הטבעי של הפרי נשמר.
האיחסון נעשה בתנאים אופטימליים, במקום קריר, מוצל ויבש ויש לו חיי מדף ארוכים עם יתרון משמעותי נוסף – הקטנת הנפח ל-90% של הנפח המקורי. מזון מיובש ניתן לאחסן במקרר או במקפיא – הוא אינו מתקלקל גם במקרה של הפסקת חשמל ממושכת.
כיצד פועל המייבש?
בבסיסי מכשירי האיזידריי יש מאווררים אשר יונקים ופולטים אוויר. האוויר שנכנס דרך הבסיס עובר דרך גוף החימום אשר מחמם את האוויר לטמפרטורה שנבחרה..
האוויר החם עובר דרך הדפנות של המגשים, עובר על פני כל מגש ומגש בנפרד ונפלט דרך מרכז המכשיר החוצה, דרך המכסה.
העיצוב מתוכנן כך שהאוויר אשר עובר על כל מגש ומגש אינו נושא ריח או טעם של מגשים אחרים ואינו פוגם בשום דרך בטעמם של הפירות, הירקות והמחיות למיניהם.
כל המגשים מיוצרים מפלסטיק A.B.S. המיועד במיוחד למפעלי מזון למיניהם. פלסטיק ה-A.B.S אינו פולט חומרים רעילים.
נושא הבטיחות
נושא הבטיחות היה שיקול עיקרי בתכנון המכשיר. לא ניתן להכניס אצבעות לחלקים של הבסיס שהינו אטום והמכשיר כולו לא מגיע לטמפרטורות חזקות או מסוכנות.
הדגמים הקיימים
קיימים 3 דגמים:
- אולטרה FD1000 – מסופק עם 5 מגשים, משטח אטום 1 ומשטח רשת 1.ניתן להוסיף עד 30 מגשים ומסוגל לייבש 15 מגשים של מחית פירות, מחית ירקות, יוגורטים ומרקים סמיכים או 24 מגשים של פירות או ירקות חתוכים, או 30 מגשים של תוצרת קלה כגון: עשבי תיבול למיניהם ופרחים. המכשיר הינו מייבש המזון הביתי הגדול ביותר בשוק ויש לו שליטה מלאה בטמפרטורה מ-30 מעלות עד 63 מעלות.
- סנאקמייקר ED-500 מסופק עם 5 מגשים, משטח 1 אטום ורשתית 1. ניתן להוסיף עד 10 מגשים לפרי וירק חתוכים ו-8 מגשים של מחית פירות, מחית ירקות, יוגורטים ומרקים סמיכים. יש 3 טמפרטורות לבחירה – נמוך, בינוני וגבוה (35 מעלות, 50 מעלות ו-60 מעלות).
- קלאסיק ED-500 – מסופק עם 4 מגשים – משטח 1 אטום ורשתית 1. אפשר להוסיף עד ל-10 מגשים לצורך יבוש עשבי תיבול ופרחים, עד ל-8 מגשים לפרי וירק חתוך ועד ל-6 מגשים לייבוש מחית פירות וירקות, יוגורטים ומרקים סמיכים.
משך זמן הייבוש?
ישנם משתנים רבים הקשורים בזמני הייבוש ולכן קשה לתת מענה מדוייק. הדבר תלוי בסוג המוצר שמבקשים לייבש, עובי הפרוסות, תכולת הלחות של המזון והלחות באוויר. רוב סוגי המזון צורכים בין 10 – 15 שעות ייבוש, לפעמים יותר, כאשר מדובר בפרי לח במיוחד כמו משמש, אפרסק, מלון, ענבים וכדומה.
עלות התפעול
20 אג' לערך לשעה לדגם האולטרה FD1000 , וכ-12 – 15 אג' לדגם הסנאק מייקר והקלאסיק
(ED-500, TD-500).
צריך לזכור שעלות הייבוש כמעט שאינה עולה בהוספת מגשים עד לכמות המקסימלית. לכן יש חסכון בזמן וחשמל.
ניקוי המכשיר
את המכסה והמגשים יש לשטוף עם מי סבון ומים פושרים. אפשר להשתמש במברשת רכה במקומות בהם הפרי נדבק.
אין לטבול את הבסיס במים אלא לנקות עם מטלית לחה בלבד.
האם ניתן להשאיר את המכשיר פועל ללא השגחה?
המכשיר בטיחותי מאוד וניתן להשאירו פועל ללא השגחה. למכשירים יש מערכת כפולה של טרמוסטט אשר מבטיח בטיחות מירבית. אם יש חשש שמשך זמן הייבוש יתארך, אפשר להנמיך את הטמפרטורה בשלב אחד. מאחר שאין לכבות את המכשיר עד לייבוש מושלם וזאת כדי למנוע חדירת לחות מן האויר.
במקרה של הפסקת חשמל
כשזרם החשמל מתחדש, יש לכוון את המכשיר לטמפרטורה המבוקשת.
המקומות בהם ניתן להפעיל את המכשיר
ניתן להשתמש במכשיר בכל מקום בו ישנה זרימה של אוויר או ליד חלון פתוח או במקום פתוח כגון: במרפסת ובמחסן – בכל מקום בו הלחות הנפלטת מן המכשיר יצא ואוויר טרי יכנס במקום. מומלץ לא להשתמש במטבח סגור בו אין חלון היות והלחות במטבח גבוהה מאוד.
כמות המזון על מגש אחד?
בערך כחצי ק"ג פרי – תלוי במוצר ואופן ההכנה.
האם אפשר לייבש יחד את כל סוגי המזון?
טמפרטורות מומלצות מופיעות בספר ההוראות.
עשבי תבלין בטמפ' בין 35-45 מעלות (טמפ' נמוכה), ירקות ופירות ב-55 מעלות (טמפ' בינונית), בשר ומזון מוכן 60 מעלות (טמפ' גבוהה). בייבוש עשבי תבלין חייבים להפעיל בטמפ' נמוכה בלבד, בין 35-45 מעלות כך שהעלים העדינים לא ישרפו ויאבדו את צבעם, במידה וייבשו ב-55 מעלות. יבוש פירות וירקות 55 מעלות ולעולם לא "לזרז" ולכוון לטמפ' של 60 מעלות המתאימים אך ורק לייבוש בשר ודגים.
ירקות בעלי ריח חריף כמו שום ובצל?
מומלץ לייבש מחוץ לבית במקום מוצל.
באיזה עובי יש לחתוך פירות וירקות?
מקסימום 5 מ"מ. פרוסה דקה מתייבשת מהר יותר.
השימוש במשטח הרשת
במקרים בהם פירות בעלי רמת סוכרים גבוהה, כמו בננות, מנגו וקיווי הנוטים להידבק, קל מאוד להסיר אותם ממשטח הרשת הגמישה או פירות קטנים כאשר הם מתכווצים, הם נוטים ליפול מתוך החריצים של המגש לתוך המגש הנמצא מתחת ומשטח הרשת מונע את "הנפילה".
המשטח האטום
המשטח האטום מתאים למחיות של פירות וירקות או יוגורטים למיניהם וכן לייבוש מזון מוכן ומרקים סמיכים.
לפני שמוזגים את המחית על המשטח האטום, יש לשמן קלות בשמן צמחי כדי שהמחית לא תדבק, מיישרים כדי לשמור על עובי אחיד ובגמר הייבוש מגלגלים לגליל בקלות רבה.
ניקוי המשטח מתבצע על ידי ניגוב עם נייר סופג או שטיפה במים פושרים. אין להשתמש בסבון.
מה זה גליל "לדר"?
לאחר ייבוש מחית פרי או ירק, יוגורט או מרק סמיך, מתקבל משטח מיובש ובמרקם גמיש אותו ניתן לגלגל לגליל.
בדיקת מזון יבש
למוצרים שונים, כידוע, ישנם תכונות שונות בטקסטורה ובגמישות. בדרך כלל מקפלים את המוצר לחצי ולוחצים עליו קלות. אם בשבר שנוצר מופיעות טיפות לחות, המוצר לא התייבש מספיק. לאחר כמה שימושים במכשיר, עם הניסיון המצטבר, תוכלו לבדוק בקלות את מידת היובש הרצויה.
בזמן פעולת המכשיר ניתן ורצוי להרים את מגשים בכדי לבדוק התקדמות התהליך אבל אין לכבות את המכשיר עד לסיום הייבוש המוחלט, אחרת המזון יספוג לחות.
מה עושים עם המוצר בגמר הייבוש?
משאירים להתקרר ואורזים באריזות אטומות בכדי למנוע כניסת אוויר ולחות. האחסנה יכולה להיות בצנצנות או בשקיות אטומות. יש לאחסן את המוצר במקום מוצל ויבש. איחסון לקוי גורם להשחמה של התוצרת, במיוחד תבלינים.
אורך "חיי המדף" של תוצרת מיובשת
תלוי כמובן בסוג התוצרת. לפי הניסיון שהצטבר, המוצרים יכולים להתקיים כחצי שנה עד כשנה וכשהתנאים טובים במיוחד. כשהם מאוחסנים במקומות קרירים ומוצלים, משך "חיי המדף" יכולים אף להגיע גם לשנתיים
איך "משחזרים" תוצרת מיובשת?
בדרך כלל ה"שיחזור" הוא לצורך בישול . היחס הוא כוס 1 של מזון מיובש לכוס עד כוס וחצי מים חמים. זמן ההשריה הוא בין 5 – 10 דקות (תלוי בסוג התוצרת). הוראות מדוייקות מפורטות בספר ההוראות והמתכונים.
טיפול מקדים לפני הייבוש
רצוי להזליף על פירות וירקות הנוטים להשחיר מיץ לימון, או מיץ תפוזים, מיץ אננס או חומצת לימון (מיצים אלו משופעים בויטמינים מסוג A ו-C והם עדיפים על פני חומרים משמרים וכימיקלים אחרים) ובכך, כאמור, מונעים השחרת הפרי והירק ונותן להם מראה יפה ורענן.
מדוע מכשירי האיזי דריי אולטרה FD1000, סנאקמייר FD500 וקלאסיק ED500 הם מייבשי המזון הביתיים הטובים ביותר בשוק?
מאחר שהמכשירים כוללים את התכונות החיונית הבאות:
- לכל מגש ומגש יש זרימת אוויר הגורם לייבוש מהיר באופן שווה.
- אין צורך להוריד ולהוסיף מגשים באמצע תהליך הייבוש.
- הוצאות עלות נמוכות ביותר:
ל-15 מגשים כ- ½ 2 ₪. - יכולת יבוש של מוצרים שונים בעת ובעונה אחת.